Sari la conținut

Postări Recomandate

Postat
Linux este un sistem de operare compatibil UNIX , a cărui realizare a început ca un hobby al unui student finlandez, Linus Torvalds. 

Linux este un sistem de operare multitasking, multiuser care poate rula pe mai multe platforme: Intel, DEC Alpha şi respectă următoarele standarde la nivel de cod sursă: UNIX System V, Berkely System Distribution UNIX.

Alte facilităţi: suport pentru mai multe sisteme de fişiere: ext2 (specific Linux), vfat (MS DOS / MS Windows), Xenix, UNIX System V, ISO 9660 CD-ROM, ntfs (read-only), hpfs, minix. Linux foloseşte paginarea pentru alocarea memoriei virtuale. Până la 1Gb de spaţiu de "swap" poate fi creat.

Shell-uri(interpretoare de comenzi): Bourne Again SHell, C Shell, zsh, Korn Shell.

Cu ajutorul terminalului putem instala diferite programe, prin linia de comanda:

yum -y install flash-plugin AdobeReader_enu adobe-release-i386 - Instalare Flash Player

In Linux, pentru dobandirea comenzilor, se foloseste terminalul, fiind asemenea ms-dos din Windows.

Comenzi uzuale:

• man <comanda> -  pagina de manual pentru o anumita comanda, ex: man ls
  • clear - daca fereastra terminalului este plin, se poate reveni la starea initiala prin aceasta comanda

• ls <cale> <optiuni> - afiseaza continutul unui director

• cd <cale> - schimba direcorul curent, ex: cd home

• pwd - afiseaza calea curenta

• cd .. -  duce cu un nivel mai sus in ierarhia de directoare

• mkdir <nume director> - creeaza un director, ex: mkdir director

• touch <nume fisier> - creeaza un fisier, ex: touch fisier

• cp <fişier_sursă> <destinaţie> - copiaza fisiere si directoare

• mv <fişier_sursă> <director> -  muta <destinatie> in <director>,ex: mv /home/fisier /bin/fisier2

• ln <fişiere_ţinta> <director> - creeaza in <director> legaturi la <fişiere_ţinta>, cu aceleasi nume. ln creează legaturi hard (în mod implicit). Pentru crearea de legaturi simbolice, se foloseste optiunea "-s"; 

• rm <fisier> - sterge fisiere

• rmdir <director> - sterge un director, daca acesta este gol

• cat <fisier> - afiseaza continutul unui fisier

La fiecare comanda se pot folosi diferite optiuni, "rm -rf", optiunea -rf are actiunea de a sterge fortat fisierul. Orice optiune este descrisa in pagina de manual a fiecarei comenzi.

Diverse comenzi:

• date - afiseaza data si ora curenta
  • who - informatii despre ceilalti utilizatori conectati l sistem

• whoami - informatii despre utilizatorul de la terminalul curent

In cazl sistemelor aflate la distanta, nu este dat de calculatorul pe care se lucrează, ci de soft-ul care face emularea de terminal!(Putty).

Daca doriti sa va familiarizati in Linux, aveti 3 variante:

1. Va instalati un sistem linux.

2. Va instalati sistemul linux in VM

3. Cautati un serviciu VPS gratuit, va conectati prin putty, si incepeti sa lucrati.

Postat

Foarte frumos ca ne-ai prezentat linux :) +1

Dar o itrebare ,unde mai gasesti VPS free ??

Postat

Nu prea am inteles.. =)

Postat

Foarte frumos ca ne-ai prezentat linux :) +1

Dar o itrebare ,unde mai gasesti VPS free ??

Nu prea mai gasesti VPS-uri Free.

Eu nu zic nimic de VPS-uri, de curand mi-am instalat pe PC Linux, iar pe Leptop am ramas cu Windows.

Nu prea am inteles.. =)

Eu cred ca am explicat destul de bine in acest tutorial, comenzile de baza. Nu am ce sa iti fac daca nu ai inteles. Daca tu de azi ai auzit de Linux, nu ai cum sa intelegi aceste comenzi :)

Postat

Interesant :-?  
Frumos explicat "Mura-n gura" =)) =)) +1

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea noastră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...